Att leva äventyrligt redan idag

- ERIK OLSSON -

Upptäck Din Naturliga Urkraft

Share on LinkedInShare on Pinterest

Att fånga dagen

Uttrycket ”carpe diem”, alltså fånga dagen på latin, har nog de flesta av oss hört. Jag ska erkänna att jag länge kände mig lite stressad av uttrycket. Jag jobbade, pluggade, reste en del, och rätt som det var så skulle jag dessutom fånga dagen! Vad betyder uttrycket fånga dagen, och hur gör man egentligen? Dessutom, hur hänger det ihop med idén om äventyret? Då när jag hörde uttrycket för första gången föll det snart i glömska. Jag lade det på tankehyllan någonstans och fortsatte med tillvaron. Samtidigt så levde jag nog faktiskt ett ganska äventyrligt liv. För visst började jag se mig om, resa mer, upptäcka nya länder och platser och fantastiska kulturer. Sedan dess har jag bland annat bott i Taiwan, Japan, Spanien, Nya Zeeland, Belgien och rest en hel del, bland annat med Transsibiriska järnvägen och med cykel genom Europa.

Jag hade faktiskt applicerat uttrycket och levde i själva rörelsen, utan att ta någon större notis om det. Under en period av ungefär 10 år hann jag med väldigt mycket. Alldeles nyligen räknade en nära vän fram att jag besökt 41 länder. Jag vet inte, men det känns som ganska många. Med det sagt så hade förstås min tillvaro under dessa år sina höjder och dalar. Ibland var livet väldigt enkelt, ibland väldigt tufft. Ibland var det förutsägbart och monotont, ibland vilt och spännande. Lägger jag ihop alla dessa 10 år och ser på den tiden som en helhet, så måste jag verkligen säga att det har varit i högsta grad ett äventyrligt liv.


STARTA DITT ÄVENTYR IDAG!

Ebokspaketet för dig som söker inspiration och motivation. Kom igång med ditt äventyr och dina fysiska utmaningar direkt. Livet är för kort och tiden går för snabbt, men nu räcker det. Med kraftfulla verktyg och metoder kan du nu effektivt starta din resa mot din utmaning!

3 böcker direkt i mailen!

Beställ här

Vilka drömmar har du?

Uttrycket, carpe diem, ser jag som en form av påminnelse till oss alla att inte ta livet alltför allvarligt. Som en påminnelse om att ibland lämna den där vanliga bubblan vi befinner oss i. Den där bubblan som består av rutiner, göromålen, massa måsten och att-göra-listor. Det kan exempelvis handla om jobbet, eller att känna sig fastlåst hemma i stan, eller att kanske befinna sig i en mental bubbla där man känner sig nere och osäker på tillvaron. Fånga dagen handlar alltså om att lyfta blicken och få perspektiv på livet. Det handlar om att bli lite mer objektiv till livet självt och inte irra ner sig i det man har framför sig för stunden. Här menar jag också att äventyret som sådant kommer in. Äventyret är en motvikt till att befinna sig i en bubbla. Äventyret öppnar upp dina sinnen och dina idéer för vad du tror är möjligt. Carpe diem handlar helt enkelt om att leva mer äventyrligt och att få in mer lek och nöje i livet. I denna bemärkelse så handlar äventyr mycket om passion och att känna mening.

Att leva för stunden hänger alltså ihop med vilka drömmar vi har och det liv vi vill leva. Det enda som egentligen sätter gränserna för detta är ens egen fantasi. En bra tankeövning är att föreställa sig hur man önskar att ens liv skulle kunna se ut, om säg 5 eller 10 år. Eller, att kanske föreställa sig vad man skulle göra om man vann på lotto. Antagligen skulle ganska många idéer komma upp till ytan, om hur du skulle vilja må, känna, vart du skulle vilja vara, och vad du skulle vilja göra. Poängen här är själva drömmen och vilken känsla du får när du ser denna utspelas framför dig. Ta den känslan, för den närmare din nuvarande verklighet och se vad du kan göra för att uppnå samma känsla här idag. Det handlar om att fånga den känslan idag helt enkelt, om att fånga dagen. Vilka känslor det handlar om är förstås upp till var och en. Kanske handlar det om frihet, eller gemenskap, eller kanske rikedom. Kanske handlar din dröm om att delta i ditt första Marathon? Visualisera då hur du faktiskt genomför loppet, vilka känslor du erfar och hur du går i mål. Ta denna känsla, äg den och var i den redan idag. Kanske handlar det bara om att blunda och se och känna loppet framför dig. Eller kanske handlar det om att ge dig ut på en löprunda, eller kanske köra en snabb sprint så att du verkligen känner hur kroppen får arbeta. Lev livet. Ta ut segern i förskott och njut av din triumf.

Kan du få in mer äventyr i vardagen?

Nu när du börjar visualisera, och drömma om dina äventyr utan begränsningar blir det också lättare att se vad du vill åstadkomma. Det blir mer konkret att se hur du faktiskt kan ta dig dit. Det jag vill komma fram till här, handlar om detta första lilla steg. Det absolut första vi gör är kanske inte att klättra uppför Everest. Istället handlar det första steget om att börja fundera kring passion och syfte med en betoning på kreativitet och fantasi. Vad har jag runtomkring mig? Vad tycker jag om att göra? Är det något särskilt som får en gnista att tändas inom mig? Vi är alla olika och för en del handlar det om längre fysiska strapatser, men för andra kan det handla om att bara komma igång med träning, eller att kanske börja spela musik i ett band. Ja, i princip vad som helst.

Själv lockas jag av fysiska och mentala utmaningar. De har en tendens att hänga ihop. Det ska vara fysiska strapatser, gärna utomlands. Men även i vardagen söker jag efter äventyret och detta är nästan viktigare. Jag tror vi alla behöver en dos äventyr kontinuerligt för att hålla passion och intresse igång. Ungefär som den olympiska elden, den ska alltid brinna. När jag är här hemma i Göteborg, försöker jag ge mig ut i skog och mark så ofta det går, främst genom löpningen. Nu genomgår jag också en fas då jag tittar på mitt schema för att se hur jag kan modifiera detta för att bättre passa för min passion, mitt äventyr och mina syften. Att forma min omgivning helt enkelt, och inte låta omgivningen forma mig.

En avslutande fråga, vad och hur gör just du, för att få till ett mer äventyrligt liv i vardagen? Dela gärna, hör av dig till mig. Eller varför inte boka ett kostnadsfritt samtal nedanför, så kan vi titta på hur du också kan få in mer äventyr i ditt liv?

/Erik

Kör järnet, våga drömma!

Vill du också ha mer äventyr i ditt Liv?

Boka ett kostnadsfritt startsamtal nedan


Om skribenten

Erik Olsson är grundaren av konceptet 2strongarms, som kretsar kring hur vi kan återupptäcka våra naturliga instinkter för att leva ett optimalt liv, med äventyr och äkta rörelseglädje. Erik är också medgrundare till podden Lev Ditt Drömliv, samt den egna podden the Digital Freeedom Coach som fokuserar på personlig utveckling och internationellt entreprenörskap, allt för att uppnå ökad frihet i livet. När Erik inte spelar in poddar eller utvecklar verksamheten så springar han oftast runt i shorts, oavsett årstid. En del kallar honom galen, andra ser honom som en visionär.