Upptäck din Urkraft

Bikepacking Spain 2 Sweden 3200K

"Ett äventyr med fokus på frihet och kraften i att satsa på sina drömmar"

Med Erik Olsson, Hälso-, Äventyrscoach

Publicerad Juli, 2021 • 10 Min. att läsa

Att anta en utmaning och att pusha dina gränser. Att se vad du faktiskt är kapabel till. Att upptäcka din fulla potential och forcera alla de begränsningar du tror dig ha. Att sluta fantisera och prata högt och istället agera, genomföra och nå resultat. Detta var min alldeles egna personliga anledning till att jag antog utmaningen. Kanske kan du också känna igen dig. Du vill lära känna dig själv bättre och du vill agera och realisera det du så länge drömt om. Men, du tenderar att ha en liten röst som ifrågasätter dina val och du tenderar till att lyssna på din omgivning och anpassa dig utefter vad du tror förväntas av dig.

Inte jag. Inte nu. Jag kände att tiden hade runnit ut. Jag hade varit för passiv, alldeles för länge. Jag hade drömt stort och pratat mycket, men inte agerat på mina drömmar. En dag vaknade jag och kände hur tiden hade tagit slut. Det fanns ingen klocka som klämtade, det fanns ingen nedräkning till någonting som skulle hända. Det fanns bara nuet. Utifrån detta tog jag beslutet att jag ville ut på äventyr. Jag ville utmana mig själv, ordentligt.

Detta skulle inte bli en lugn resa, en sightseeing tur. Detta skulle bli ett ordentligt äventyr, med fart, svett, glöd, och tårar. Nu skulle jag pressa mig själv, genom regn, stekande sol och stora berg. Desto tröttare jag kunde bli, desto bättre. Jag ville se vad jag gick för. Jag ville satsa och på allvar pusha mina egna mentala och fysiska gränser.

Syfte

Med äventyret ville jag pusha mina gränser och lära känna mig själv bättre. För jag tror att det är när vi är som tröttast, mest slitna och mest nedbrutna, som vi växer allra mest som människor. Det är då vi lär känna oss själva, på riktigt. Vad vi faktiskt går för. Med äventyret önskade jag givetvis också inspirera och motivera dig i min omgivning, så att också du vågar ta det där allra första steget för att våga satsa på dina drömmar.

Utmaning

 • Att cykla 3200 kilometer, från Torrevieja, Spanien, till Göteborg, Sverige. Genom och över Spanien, Frankrike, Tyskland och Danmark
 • Att utföra utmaningen och uppdraget under 3 till max 4 veckor
 • Att genomföra hela utmaningen på egen hand, "self-supported" där jag tar med allt jag behöver för hela resan, och skaffar det jag behöver längs med vägen, så som mat, logi, extra utrustning

En av de allra första dagarna i Spanien, framför mig har jag över 3200 km att färdas

Rutt

Rutten planerades norrut. Alltså från Spanien till Sverige. Längden beräknades till runt 3200 km, eller 320 mil. Syftet med att åka så rakt som möjligt norrut var att påskynda själva resan och inte vara borta längre än nödvändigt. På detta sätt hoppades jag kunna hålla en hög fart, med få vilodagar och snabb ankomst.

I stora drag handlade det om följande distanser i vardera land:

 • Spanien - 700 km.
 • Frankrike - 1200 km.
 • Tyskland - 1000 km.
 • Danmark - 350 km.

Riskanalys

Detta är en del av en större analys och förberedelse inför äventyret. Förutom denna gjorde jag också en matris där jag sänkte sannolikheten för olika beräknade risker. I SWOT (Strenghts, Weaknesses, Opportunities, Threats) analysen lyfte jag mina styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Notera särskilt hot och svagheter, dessa arbetade jag som mest med inför äventyret. Här gäller det alltså att vara så förutseende som möjligt. Vad är det som kan hända, och vad kan jag göra åt det innan själva äventyret. Om sedan olyckan eller oturen skulle vara framme, vilka åtgärder skulle jag kunna ta. Analysen till vänster är den aktuella datan inför äventyret.

Utrustning

Äventyret planerades till att vara mellan 3 till 4 veckor långt. Syftet var att ta mig så snabbt och effektivt som möjligt hem till Sverige. Därför ville jag köra i "bikepacking" stil. Alltså med särskilda väskor för landsvägscykel. Se bild nedan.

Dessutom planerade jag enbart övernattning utomhus ifall jag inte kunde hitta lämpligt boende, exempelvis hos vänner, släkt, airbnb och liknande. Med anledning av det tog jag inte med något större tält eller köksutrustning. Allt som följde med skulle istället vara så lätt som möjligt och bara absolut nödvändigt. Cykel med packning vägde mellan 17-18 kg.

Övergripande utrustningslista

 • Bivacksäck, med luftmadrass, sovsäck (längst fram)
 • Ombyte kläder, shorts, t-shirt, linne (längst bak)
 • Första förband, anteckningsblock etc (längst back)
 • Elektronik, hygien, reservdelar (ramväska)
 • Extra proviant för max 1 dag (längst bak, samt vid styret)
 • Lås, GPS, högtalare, mobil, fördelat på cykeln

Cykelkläder, shorts, skjorta, handskar, allt hade jag på mig, Förutom en extra cykelskjorta. Jag bar alltså i princip samma kläder under hela resan, 25 dagar.

Grillade revben i Tyskland, hos goda vänner

Näring

Färdkost

Som certifierad hälsokost så känner jag mer än väl till betydelsen av att äta en bra och näringsrik kost, allt för att främja långsiktig hälsa och en bra energinivå under hela dagar. Mitt fokus när det gäller kost är att äta den typ av mat som vi är biologiskt anpassade för. Med andra ord, ett stort fokus på kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker och gott om bra oljor och fetter.

Utmaningen utifrån ett kostperspektiv är att det i fält är så pass mycket svårare att själv handla, tillaga och kontrollera vad jag faktiskt får i mig. Ute i fält handlar det istället om att tillgodose det dagliga kaloribehovet och göra så bra val som möjligt utifrån givna förutsättningar, alltså vad som faktiskt erbjuds på restauranger, barer, i affärer och liknande. Samtidigt är jag väl medveten om att den genomsnittliga människokroppen har runt 50 000 kalorier i enbart fett, som ett extra energilager.

Mitt eget testresultat, efter extra tillskott av omega-3/polyfynoler

Tillskott

Då jag utgick ifrån att kvaliteten på maten jag skulle få i mig inte var tillräcklig (enligt ovan), så förberedde jag mig ordentligt med olika former av tillskott. Bilden till vänster visar min egen nivå av fettsyror, och balansen mellan omega-6 och omega-3. Något som kraftigt påverkar hur väl mina celler mår, hur mitt immunförsvar arbetar och hur musklerna fungerar. Testresultatet är mitt fjärde i ordningen och visar att jag har nästintill optimala nivåer av fettsyror, efter att ha tagit tillskott av omega-3/polyfynoler sedan 2016.

Förutom att se till att jag har optimala nivåer av mina fettsyror innan resan, tog jag också med EEA (Essentiella aminosyror) och Zinobiotic (mat för bakterierna i mag-, tarmkanalen), båda i pulverform. Jag tog också med Xtend+ (vitaminer och mineraler), samt Protect+ (betaglucaner för immunförsvaret). Allt för att hålla en så optimal fysisk och mental hälsa som vanligt.

Genomförande

Spanien

Resan startade 23 Juni. Framför mig hade jag över 3200 km, hela vägen hem till Sverige. Utmaningen bestod i att pusha mig själv, att se vad jag klarade av, samtidigt som jag hade en stor hunger att återigen ta mig an ett stort äventyr. Resan upp till Barcelona var särskilt speciell, då det var under dessa första dagar jag skulle känna på kroppen och mitt psyke. De första dagarna skulle alltså avgöra om jag alls klarade av, eller ens ville cykla hela vägen hem.

Att resa genom Spanien utmärks till största del av höga temperaturer. Ofta låg det temperaturen på mellan 30-35 grader. Samt, att Spanien är väldigt bergigt. Denna kombination gör vilken resa som helst genom Spanien till särskilt utmanande, samtidigt som det är ett fantastiskt vackert land. Väl framme i Barcelona tog jag en vilodag bland släkt och vänner. Därefter fortsatte resan raka vägen till Frankrike, över Pyreneerna mot Perpignan.

Frankrike

Första 2-3 dagarna i Frankrike gick undan. I snabbt tempo cyklade jag nordost mot Tyskland. Målet var att korsa Frankrike så snabbt som möjligt för att hälsa på vänner i Walldorf, Tyskland. Efter runt 3 dagar började dock regnet vräka ner. Under 4 dagar regnade det sedan konstant. I stora mängder.

Det massiva regnat ökade påfrestningen rejält och det var som att sakta malas ner i såväl moral som klarhet. Vid ett särskilt utsatt tillfälle fick jag stanna i en liten fransk by, bara för att hålla mig varm och göra ett snabbt klädval. På med merinounderställ och mina gore-tex handskar som jag ursprungligen köpte in för att korsa Island 2016. Nu kom de väl till användning.

Frankrike bjöd också på tuffa klättringar då jag befann mig nära Schweiz och alperna, och mer bestämt i bergskedjan Jura (Jura Mountains).

Tyskland

Väl in i Tyskland fick jag till slut två fantastiska vilodagar hos några goda vänner i Walldorf. Här återhämtade jag krafterna efter allt regn i Frankrike. Efter 2 dagar satte jag av norrut. Nu fanns inte längre något inplanerat stop någonstans längs med vägen. Istället satsade jag på att öka antalet timmar på sadlen varje dag. Detta för att komma längre, snabbare.

För var dag som gick ökade därmed distansen. Jag blev också här till slut tvungen att ta ett antigen test för att få tillgång till boenden, så som hotell och airbnb. Tyskland bjöd alltså på vissa logistiska svårigheter, något som var att vänta när jag genomförde äventyret under corona-året 2021. Ett antigen test gjordes i Hamburg. Därefter satte jag fart mot Flensburg.

Under sträckan Hamburg - Flensburg fick jag också för första gången idén att cykla genom hela Danmark i ett enda svep, utan att stanna för natten.

Danmark

Danmark bjöd på den kortaste sträckan, och delvis därför var det här jag ville genomföra en utmaning i utmaningen. Planen var att vakna i Tyskland och gå och lägga mig i Sverige. Alltså, cykla igenom hela Danmark utan ett enda övernattning. Att stanna för korta pauser, för mat, kaffe och liknande var givetvis helt ok. Men detta innebar att jag var tvungen att cykla hela natten. Något jag aldrig tidigare gjort.

Fram till runt 23 tiden på kvällen fanns det fortfarande ljus, tillräckligt för att cykla obehindrat. Mellan 23 och cirka 03 var det lyse på. Emellanåt när jag cyklade på mindre cykelvägar eller landsvägar, särskilt genom skogspartier, så var det verkligen helt kolmörkt. Det enda jag såg var vägen framför mig, och det enda jag hörde var musiken från min högtalare.

Resan blev 347 km lång, utan ett enda stopp. Jag tog mig framgångsrikt hela vägen fram till Fredrikshavn och kunde ta mig ombord på färjan kl 08 på morgonen och kunde därmed enkelt åka över till Sverige igen.

Budskap

Finns det något som kan vara viktigare än att leva ditt liv fullt ut? Du har bara en chans och tiden rullar på obarmhärtigt. Allt du behöver för att få till en förändring är att agera, att göra något nu. Du bestämmer vad ditt äventyr är för något, men vänta inte. Jag upplevde hur jag själv hade väntat alldeles för länge. Annat kom emellan, och jag sköt konstant upp det jag faktiskt brinner för, de stora episka äventyren. Någonstans det senaste året slog mig insikten att tiden var slut. Det fanns ingen klocka som tickade, det fanns ingen morgondag. Allt som existerade var nuet. Jag hade inte tid att vänta längre. Det har inte du heller. Allt du har är ditt liv, det finns inget annat. Så vänta inte, utan sätt dig i förarsätet och ta ledarskap för den livsstil du vill leva. Nu!

Share on LinkedInShare on InstagramShare on Youtube

ÖVERLISTA DITT PSYKE

från soffan till äventyret på 7 dagar

Våga drömma och lägg grunden för ditt äventyr, med grundläggande träning, målsättningar och kostupplägg

Allvarligt talat, du har inte tid. Det är dags att komma igång nu. Upp ur soffan och ut på äventyret. Jag vet mycket väl hur svårt det kan vara att ta det där allra första steget. Komma över tröskeln och börja röra på dig. Och varför ska du ens bry dig? Men du, det räcker nu. Jag vet att du har stora drömmar och mål. Du vill träna, gå ner i vikt, bli starkare och mer uthållig. Du vill pusha dina gränser och se vad du verkligen är kapabel till. Om du bara visste vart och hur du skulle börja...

KÖP E-BOKEN HÄR! 95Kr

E-boken leveras direkt till din inbox

Resultat

Lärdomar

När det gäller själva resan och praktiska detaljer, så kommer jag förändra en del saker med utrustningen och cykeln. Jag insåg att det finns stora fördelar med ett minimalistiskt tält, istället för en bivacksäck. För att helt enkelt ha någonstans att vila på kvällarna, men inte nödvändigtvis för att sova. Samt att jag behöver mer utrymme för mat och eventuellt någon form av minimalistiskt kök. Allt för att bli så självständig som möjligt under resan. Detta kommer öka hastigheten och antalet kilometrar jag kan få till varje dag ute i fält.

Återhämtning

Ungefär en vecka efter äventyret slutfördes så är jag i princip fullt återhämtad. De första 2-3 dagarna var extra tunga, med låg energi, mycket sömn, och en aptit som aldrig verkade försvinna. Träningen kom igång igen dag 4 med löpning och därefter återigen med cykeln. Såhär i efterhand, så lägger jag extra stor vikt på hur jag genomförde resan med relativt stabil hastighet (inte för snabbt med för hög puls), och långa distanser, många timmar i sadeln. Detta sparade energi och gjorde att jag inte slet på kroppen. Jag lägger också en stor betydelse på tillskotten vilket har främjar hur väl mina celler faktiskt fungerar. Min jämförelse här är i första hand med exempelvis resan över Island 2016, och Iron-Man Kalmar jag genomförde 2016, innan jag tog något som helst tillskott. Då, såvitt jag kommer ihåg, var jag tröttare och svagare längre, med tydliga förkylningskänningar i kroppen. Något jag alltså inte upplevt överhuvudtaget denna gång, när äventyret dessutom varit betydligt längre och hårdare i ansträngning.

Insikter

Att cykla, och cykla långt, handlar mycket om att ge sig hän, att ta sig tid för något större. Du har en enda uppgift, och det är att ta dig framåt. Livet förenklas något oerhört. Plötsligt befinner du dig i en miljö utan någon chef, inga deadlines, ingen pendling, inga projekt, ingenting. Det enda du behöver göra är att cykla och ta dig mot ditt mål. Under denna tid fylls din vardag dessutom av att hitta övernattning, mat, vila när det behövs och att njuta av omgivningen och själva resan. Livet förenklas. Detta skapar samtidigt perspektiv på tillvaron och du kan se ditt övriga vardagsliv med helt andra ögon.

För mig så är en av de största insikterna en förstärkning av det jag redan kände av. Att jag älskar äventyret. Men jag var under en tid osäker på om det var detta jag vill göra och denna livsstil jag själv ville ha. Men under resan, särskilt när det var svettigt, min energi var låg och och tröttheten stor, så visste jag, att det är detta jag vill spendera mitt liv med att göra. Att för egen del, för mig själv, använda min muskelkraft för att upptäcka denna fantasiska planet vi bor på. Samt, att inspirera och motivera andra att göra samma sak. Tillsammans kommer vi längre och kan åstadkomma så väldigt mycket mer.

"Tiden är slut. Upptäck din Urkraft"

- Erik Olsson

Vill du också ha mer äventyr i ditt Liv?

Boka ett kostnadsfritt startsamtal nedan


Om skribenten

Erik Olsson är grundaren av konceptet 2strongarms, som kretsar kring hur vi kan återupptäcka våra naturliga instinkter för att leva ett optimalt liv, med äventyr och äkta rörelseglädje. Erik är också medgrundare till podden Lev Ditt Drömliv, samt den egna podden the Digital Freeedom Coach som fokuserar på personlig utveckling och internationellt entreprenörskap, allt för att uppnå ökad frihet i livet. När Erik inte spelar in poddar eller utvecklar verksamheten så springar han oftast runt i shorts, oavsett årstid. En del kallar honom galen, andra ser honom som en visionär.